سرما خوردگی

دیدگاه‌ها برای سرما خوردگی بسته هستند

علت سرماخوردگي چيست؟

دست کم صد ويروس وجود دارد که مي توانند باعث سرماخوردگي شوند. اين ويروس ها از راه هوا يا تماسة مثلاً دست دادن) با فردي که سرماخوردگي دارد منتقل مي شوند، زندگي در يک محيط شلوغ ، مثل مدرسه، مهد کودک و پادگان، به خصوص اگر فردي مبتلا به سرماخوردگي در آنجا باشد، بروز عفونت را تسريع مي کند. استرس، خستگي يا آلرژي (حساسيت عمومي بدن) ممکن است بدن را مستعد به ابتلا کند.

راه پيشگيري از سرماخوردگي چيست؟

براي جلوگيري از انتقال دستان خود را به خصوص پس از پاک کردن بيني، عطسه و سرفه کردن يا قبل از دست زدن به مواد غذايي بشوييد.رژيم غذايي سالم و متعادل که حاوي سبزي، ميوه و به خصوص مرکبات باشد کمک کننده باشد.

اصول کلي درمان سرماخوردگي:

استفاده از آب نمک ( نصف قاشق چايخوري نمک در يک استکان آب گرم) به صورت 2 قطره داخلي بيني باعث رفع گرفتگي بيني مي شود. اين کار را 3 تا 4 بار در روز مي توانيد انجام دهيد.ولي نبايد با شدت زياد انجام شود چون ممکن است باعث رانده شدن ميکروبها به داخل گوش و گوش درد شود.

تخليه کردن بيني بسيار مفيد است. بيني کودکان کوچک را با دستگاه مکش ترشحات تخليه کنيد ولي از گوش پاک کن استفاده نکنيد.استراحت در رختخواب ضروري نيست ولي بايد از فعاليت شديد پرهيز کنيد.رعايت رژيم غذايي خاصي لازم نيست . البته مايعات بايد بيشتر مصرف شوند.

مرکبات و فلفل دلمه اي مقادير فراوان ويتامين ث دارند. فلفل باعث باز شدن سيونس ها و رقيق شدن ترشحات ريه مي شوند.استفاده از يک حوله گرم و مرطوب روي صورت و يا دوش گرفتن با آب داغ و استنشاق بخار گرم باعث مرطوب شدن مجاري تنفسي و بهبود التهاب آنها و باعث راحتي شما مي شود.

غرغره کردن باعث مرطوب شدن گلو و بهبودي موقت مي شود. اين کار را با استفاده از يک قاشق چايخوري نمک داخل يک استکان آب ولرم و روزانه حدود 4 بار انجام دهيد .براي کاهش خارش گلو چاي يا غرغره کردن يک قاشق چايخوري عسل و کمي آب ليمو و آب ولرم مي تواند کمک کند.

سيگار نکشيد، چرا که علاوه بر کاستن از قدرت سيستم ايمني مژکهاي پاک کننده راه هاي هوايي را فلج مي کند. در صورتي که فقط مبتلا به سرماخوردگي باشيد و دچار فاصله عوارض آن ( مثل عفونت باکتريابي در گوش يا سينوس ها) نيز نشويد در عرض 14-7 روز بهبودي حاصل خواهد شد.

هيچ دارويي، از جمله آنتي بيوتيک ها نمي توانند سراخوردگي را معالجه کنند. براي تخفيف علايم ممکن است پزشک شما داروهايي مثل استامينوفن (کاهش تب) ، داروهاي ضد گرفتگي بيني ، و داروهاي ضد سرفه استفاده کند. ممکن است مصرف مقادير بالاي ويتامين ث ( 1000 ميلي گرم ) دوره بيماري را کوتاه تر کند.

درچه شرايطي به پزشک مراجعه کنيد؟

بعضي بيماري هاي جدي مثل عفونت سينوس ها، برونشيت، مننژيت، گلو درد چرکي و آسم ممکن است اول به شکل سرماخوردگي تظاهر کنند.

بنابراين اگر علايم شديدتري نسبت به علايم ذکر شده داريد يا هر روز علايم شديدتر مي شود به پزشک مراجعه کنيد.

در آنفلوآنزا ، تب شديد است و چند روز طول مي کشد. خستگي و درد بدن وجود دارد ممکن است ساير علايم سرماخوردگي را نيز داشته باشد.

گلو درد همراه با افزايش درد گلو يا ظاهر شدن لکه هاي سفيد روي لوزه ها يا بزرگ شدن گره هاي لنفاوي گردن است.

همچنين وجود سرفه طولاني ( بيشتر از 10 روز) سرفه اي که خلط ضخيم، زرد يا خاکستري رنگ دارد، لرز شديد، ظاهر شدن بثورات پوستي، درد دندان يا روي سينوس ها و خوب شير نخوردن بچه مراجعه به پزشک را ايجاب مي کند.

رعایت چند نکته هنگام سرماخوردگی

۱) خواب کافی:

بررسی نشان داده، کمبود خواب، فرد را در برابر بیماری مستعد می کند. به طور میانگین، یک فرد بزرگسال به روزی ۶ تا ۸ ساعت، نوزاد ۱۸ ساعت، نوپا ۱۲ تا ۱۳ ساعت و پیش دبستانی به ۱۰ ساعت خواب نیاز دارند.

۲) ورزش:

فعالیت جسمی گلبول های سفید را که با بیماری مقابله می کنند افزایش می دهد.

۳) رعایت نظافت:

شستن دست را با صابون فراموش نکنید. از آن جا که تحقیقات نشان داده صابون های معمولی در از بین بردن میکروب ها موثر است و نیازی به استفاده از صابون ضدباکتری نیست. هر بار بین انگشتان، دور ناخن و پشت دست را به مدت ۲۰ ثانیه بشویید.

بهداشت دست قبل و پس از هر وعده غذایی، هنگام بازگشت از بیرون، استفاده از دستشویی، دست زدن به حیوانات و تمیز کردن بینی حتما رعایت شود. خارج از منزل از دستمال های مخصوص استفاده کنید. در صورتی که یکی از اعضای خانواده سرما خورده است این نکات رعایت شود:

مسواک فرد مذکور را از بقیه جدا نگه دارید. پس از دوره واگیری، مسواک فرد را با آب جوش بشویید تا هر نوع جرم یا ویروس باقی مانده از بین برود.

در فصل سرماخوردگی حوله های دستی را هر ۳ تا ۴ روز با آب جوش بشویید.

مصرف آب: با بالا بردن مصرف مایعات بافت های سیستم تنفسی مرطوب می ماند و مانع تراکم میکروب می شود.

تصفیه هوا: هر روز برای مدت کوتاهی یک یا ۲ پنجره را باز کنید تا مواد آلوده کننده داخل خانه و جرم های دیگر خارج شوند.

۴) دمای اتاق را پایین نگه دارید:

خانه بیش از حد گرم هوای خشک ایجاد می کند که محیط مناسبی برای رشد ویروس ها به حساب می آید. کاهش درجه حرارت به میزان ۵ درجه و استفاده از مرطوب کننده برای حفظ رطوبت در فصل سرما در کاهش ابتلا به سرماخوردگی موثر است.

۵) استراحت:

روزی چند دقیقه از همه اعضای خانواده بخواهید با بستن چشم، تنفس عمیق و با پرداختن به فکرهای خوب استرس بدن را کاهش دهند. کاهش استرس یعنی آمادگی کمتر به بیماری.

۶) مصرف میوه و سبزی:

هویج، کیوی، کشمش، لوبیا سبز، پرتقال و توت فرنگی حاوی ویتامین می باشند که در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد. سبزی هایی مانند کلم بروکلی، کلم و گل کلم منابع خوب بتاکاروتن محسوب می شوند که از بدن در مقابل آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند، سعی کنید روزی ۵ وعده میوه و سبزی خام و یا کمی پخته مصرف کنید. پخت بیش از حد سبزی باعث از بین رفتن خواص آن می شود.

۷) مصرف شیرینی جات را به حداقل برسانید:

از آن جا که شکر محیط مناسبی برای عوامل بیماری زاست، مصرف مواد قندی را به خصوص هنگام سرماخوردگی به حداقل برسانید.

۸) مکمل ها:

کارشناسان معتقدند که امروزه مواد مغذی کافی کودکان از طریق رژیم تامین نمی شود، بنابراین برای جبران آن و طبق دستور پزشک باید مکمل هایی مانند مولتی ویتامین و مواد معدنی در برنامه رژیم غذایی آن ها افزوده شود.

منبع:سایت تبیان

Category: علمی